Upplev Gotland
mat & DRYCKESresa till Gotland
Gotland är så mycket mer än raukar och sommarsol.
Möt ett kulinariskt paradis med gastronomiskt avstamp i den lokala myllan. Här spiller samarbeten över bland dryckesproducenterna och blir flaggskeppsprodukter.
Häng med på en tredagarstur datumen 19-21 september som tar dig bakom kulisserna på kulinariska Gotland.
Vi har satt ihop en fullmatad upptäcktsfärd där våra guider och lokala experter tar dig med på en spännande resa genom gotländsk historia, kultur och gastronomi.
Vi tänker på resan som ett förlängt hemma-hos-besök till bryggare, vin- och matproducenter. Du får lyssna på deras berättelser och ta del av genuint engagemang, passion och stolthet för ett hantverk.
TASTe of gotland
Vi inleder på Gotlands bryggeri i Visby som berättar sin ölhistoria, bryggeriprocesser och olika stilar. Vi provsmakar öl tillsammans i deras källarpub.
Första dagen avrundas med middag med vinpaket i Klosterlängan, troligen Visbys mysigaste matställe (anor från 1200-talet) intill Sankta Karins ruin.
På lördag styr vi söderut och besöker Långmyre vingård i Hamra. Emma Serner och Andre Guerra berättar hur det är att driva vingård på Gotland och hur vinodling fungerar. Efter promenaden får ni följa med till vineriet i Burgsvik där de visar hur förädlingen går till. Besöket inkluderar provning av två viner.
Efter lunch far vi norrut till Gute Vineri i Hablingbo. Vad krävs egentligen för att skapa gott vin? Upptäck vad som sker under ett år på vingården. Från vinterklippning, underhåll och till slut skörd.
Vi utforskar vineriet och destilleriet, kikar på utrustningen som krävs för att skapa högkvalitativt vin och sprit. Och så smakat vi fyra sorters viner, inklusive bubbel.
Därefter blir det dags för lite starkare grejer. Johan Johansson på Gotland Spirits i Linde knusslar inte med råvarorna. Lokalt, hållbart och stolt över att ha koll på varje äpple, ax och björnbär. De tillverkar sin egen råsprit från, väljer utvalda örter och andra smaksättare från öns olika områden vilket kommit att definiera Gotland Spirits. Basen destilleras fram av gotländskt höstvete.
Vidare österut till Ljugarn och restaurang Bruna Dörren där lilla nanobryggeriet Ljugarns Brygghus dukar upp smakprov innan middag på restaurang Smakrike – som hälsar: – Vi kommer att hålla oss till det vi tror att vi gör bäst, det vill säga smakmenyer med våra klassiker som skapat matminnen genom åren. Följ med oss på en resa genom våra 20 år på Smakrike.
Efter en natt i Visby åker vi norrut till Boge Bränneri, ett litet gårdsbränneri som destillerar och kryddar spritdrycker av frukt, bär och spannmål. Frukt- och bärspriten görs beroende på säsong och de råvaror som finns tillgängliga för stunden. De arbetar med små handknackade kopparpannor och tappar varje flaska för hand. Under visningen får du se grunderna i destillation och provsmaka produkter. Också Boge Bränneri har en hälsning: – Utan att skryta vågar vi påstå att visningar på Boge Bränneri är en upplevelse för alla sinnen.
Efter Boge väntar Roma och Gotland Whisky där du kommer få se anläggningen och lära dig hur whisky tillverkas. Butiken öppen under visningstillfället.
Strax intill Gotland Whisky håller Petter Bendelin och Gotlands korvfabrik till. Han bjuder på en enkel lunch innan det bär av mot Visby. Men låt er inte luras av ”enkel”. År 2021 blev Petter utsedd till Årets Korvprofil i Sverige av Korvakademien, vann brons i SM i mathantverk för sin Tjoritso samt mottog Kulinariska priset. 2022 vann Gotlands korvfabrik guld för sin pancetta, brons för fänkålssalamin och kokkorven the cure i Nordiska mästerskapen i mathantverk. De är sedan 2022 certifierade för ekologisk och kravproduktion.
Får inte det här det att vattnas i munnen så säg? Och väcka andra sinnen. Vi samarbetar med de bästa restaurangerna, gårdarna och producenterna på Gotland för att garantera en upplevelse med kvalitet och känsla.
Vi lovar en smakupplevelse i magisk miljö som du kommer minnas!
Paketpris: 14 500 kr per person inkl moms + 300 kr per person för enkelrumstillägg. I paketpriset ingår färja, boende, mat och dryck enligt ovan.
För bokning, kontakta oss på mail: matochvinresa@gogotland.se
PROGRAM:
Dag 1, den 19 sep: Ankomst och Introduktion
Boende på Wisby Börs: Vi checkar in på det charmiga hotellet Wisby Börs där du kommer att bo i två nätter. Hotellet ligger perfekt till för att utforska Visby.
Gotlands Bryggeri: Vi pratar ölhistoria, bryggprocess och stilar samt provar öl tillsammans i bryggeriets källarpub. Lär dig allt om hur gotländsk öl produceras och smaka på olika ölsorter.
Välkomstmiddag på Klosterlängan: Middag i en historisk miljö med berättande om Klosterlängan och Visbyshistoria. Upplev en kväll fylld av gotländska delikatesser och spännande historia.
Dag 2, den 20 sep: Gotlands Södra Delar
Vi börjar dagen med en härlig frukost.
Besök på Långmyre Vingård: Rundtur i vingården i Hamra där vi berättar om allt som krävs för att driva vingård på Gotland och hur vinodling fungerar. Besöket inkluderar en provning av två av deras viner. Lunch på Burgsviks Krog: En härlig lunch på en av de populära krogarna på södra Gotland.
Gute Vingård: Utforska vad som sker under ett år på vingården. Besök vineriet och destilleriet och njut av en provning av fyra olika viner, inklusive bubbel. Lär dig om de druvsorter som växer på gården och hur de förädlas
till högkvalitativa viner och spritdrycker. Gotland Spirits: Besök det unika destilleriet där all råsprit produceras själva. Lär dig om destillationsprocessen och
njut av provsmakning av deras produkter, framställda med botanicals från Gotlands olika områden. Ljugarns bryggeri: Provsmak av öl från Ljugarn på Bruna dörren innan middagen.
Middag på Smakrike: Njut av en smakmeny som tar dig på en resa genom Smakrikes 20 år av kulinariska klassiker.
Dag 3, den 20 sep: Gotlands Norra Delar
Vi börjar dagen med en härlig frukost.
Boge Bränneri: Rundtur där vi går igenom grunderna i destillation och berättar om vår plats i brännvinshistorien.
Naturligtvis ingår provsmakning av deras produkter.
Gotland Whisky: Se anläggningen och lär dig om hur whisky tillverkas. Besök deras butik där du kan köpa exklusiva produkter. Provsmakning ingår.
Gotlands Korvfabrik: En härlig lunch med lokala läckerheter innan det är dags att ta farväl på deras lilla uteservering. Utforska deras prisbelönta korvar och få en inblick i produktionen. Avslut och hemresa.
Varför Välja Vårt Program?
Exklusiva Upplevelser: Vi erbjuder unika mat- och dryckesupplevelser som du inte hittar någon annanstans.
Lokal Expertis: Våra guider är lokala experter med djup kunskap om Gotlands historia, kultur och gastronomi.
Hög Kvalitet: Vi samarbetar med de bästa restaurangerna, gårdarna och producenterna på Gotland för att garantera en högkvalitativ upplevelse.
För bokning, kontakta oss på mail: matochvinresa@gogotland.se
KONTAKTA OSS
Vi är bra på att skapa möten genom kreativa lösningar som bygger relationer. Vi älskar att bolla idéer – du når oss enkelt genom att slå en signal eller skicka ett mejl till någon av våra medarbetare.
Aktiviteter
Våra teambuilding-aktiviteter är utformade för att främja samarbete, kommunikation och laganda. Perfekt paus under konferensen eller som en del av ett tema för er träff.
Eller något mer fartfyllt som klättring eller cykelturer för att få in rörelse i schemat