Nu ramlar det in intresseanmälningar – Frida som är marknadssamordnare får många och roliga samtal om allt från fudge till rustningar och keramik. Det bokas båtar, hotellrum och toalettvagnar.

Vad gör vi när vi planerar en marknad?
Mycket stor del av tiden går förstås åt till att meddela och informera så många marknadsutställare vi kan. Medeltidsveckans marknad är unik eftersom den finns inne i Visby som är ett världsarv. Alla varor, även maten som säljs ska vara av medeltida karaktär och alla hjälps vi åt för att skapa en vision av en medeltida marknad.

Sagornas och eldarnas tid. Det finns yxkastning, riddare, teater, gycklare, tyger och skräddarsydda kläder, brända mandlar, förstaklassens hantverkare, smeder, kött i bröd, plättbröd och förstås saffranspannkaka.

Det måste också finnas toaletter och el för oss moderna människor som handlar och besöker marknaden. Skyltar, kartor, en sjuksköterska och en hel massa personal och volontärer som alla hjälps åt för att få denna 8 dagar långa veckas marknad att bli den unika och fantastiska marknadsplats som den är.

Allt detta måste planeras, kontrakteras, offereras och stoppas in i ganttschema och telefonlistor och mycket mycket annat. Det är ett roligt och utmanande arbete. Både stort och smått. Viktigt och intressant.

Och i sommar är det den 31:e medeltidsveckan. Sommaren efter att Kapitelfilms fantastiska film om Medeltidsveckan har visats på SVT. Visningen av filmen har visat sig ha en positiv effekt på bokande av hotell inför v 32. Nya besökare till Gotland och veckan som aldrig tycks sluta fascinera oss.

Så nu är sommarkontoret upplåst. Kartongerna packas upp, dräkterna tvättas och nedräkningen för projektet har startat.

Mer information om marknaden finner du på medeltidsveckan.se